Volvo V40 još konkurentniji

19/03/2013 - 10:09

Veća dostupnost pogona na sve kotače u izvedbi Cross Country i dodatno smanjenje emisije CO2 glavne su novosti u ponudi Volva V40. Kupci ovog uspješnog modela imaju mogućnost odabira Sensus Connected Touch sustava s jedinstvenim online mogućnostima, uključujući i Spotify audio sustav s glasovnom aktivacijom.

autonuic.ba

Od svibnja 2013. godine dvije će verzije Volva V40 Cross Country - T5 (254 KS) i T4 (180 KS), imati opciju pogona na sve kotače, čime će se unaprijediti njihove sposobnosti na različitim podlogama i u različitim vremenskim uvjetima. S druge strane, V40 D2 verzija sa 115 KS opremljena ručnim mjenjačem, sada ima emisiju CO2 smanjenu na samo 88 g/km, što odgovara potrošnji od tek 3,4 litre na 100 km, dok V40 Cross Country s istim motorom u prosjeku troši tek 3,8 litre na 100 km i emitira 99 g/km CO2.

„Stalnim smanjenjem emisije ugljičnog dioksida demonstriramo našu vodeću poziciju kada je u pitanju učinkovitos vožnje,“ ističe kaže Doug Speck, stariji dopredsjednik odjela za marketing, prodaju i brigu o korisnicima pri Volvo Car grupaciji.

V40 D2 model sada može biti opcijski opremljen automatskim mjenjačem, a u tom slučaju prosječno troši 3,9 litara na 100 km i emitira 102 g/km CO2, odnosno 4,1 litru na 100 km uz emisiju CO2 od 108 g/km u slučaju Cross Country izvedbe.

Novi T2 benzinac sa 120 KS
Volvo je ponudi motora dodao novi 1.6 litarski četverocilindarski T2 benzinac opremljen izravnim ubrizgavanjem goriva koji razvija 120 KS i 240 Nm okretnog momenta, a u prosjeku troši 5,3 litre na 100 km i emitira 124 g/km ugljičnog dioksida.

Sensus Connected Touch – nova razina povezanosti
Potpuno novi Sensus Connected Touch sustav omogućava spajanje na Internet, a 7-inčni ekran osjetljiv na dodir pretvara se u napredni kontrolni sustav kojim se može upravljati i s rukavicama na rukama. To je svjetski novitet, posebno iskoristiv zimi. Konekcija se ostvaruje preko 3G/4G hardverskog ključa ili prako vozačevog mobilnog telefona.

Korisnik ima pristup kompletnim internetskim funkcijama (osim prilikom vožnje): pretraživanju interneta, preslušavanju glazbenih sadržaja (Spotify i Deezer), praćenju internetskog radija (TuneIn i Orange Live Radio), online (Google) mapama, Embedded Connected 3D navigaciji s online informacijama o prometu, opasnim zonama, lokatorom parkinga, lokatorom Volvo servisa, informacijama o vremenskoj prognozi i slično, a moguće je i dijeljenje WiFi mreže s putnicima.

„Glasovno aktiviran Spotify audio sustav je novi jedinstveni dodatak. Određenu pjesmu moguće jepronaći jednostavnim izgovaranjem njenog naziva. Ovaj sustav funkcionira sa svim audio resursima spojenim na Sensus Connected Touch sustav," objašnjava Doug Speck.