Toyota izmislila novi katalizator

Ponedjeljak, 3 Travnja, 2017 - 16:15

Japanski proizvođač automobila zajedno s proizvođačem dijelova za automobile Denso izmislio je katalizator koji je 20 posto manje a daje iste rezultate kao i dosadanšnji

autonuic.ba
Toyota izmislila novi katalizator

Lexus LC500h, sportski kupe luksuzne podmarke Toyote bit će prvi automobil u kojeg će se ugrađivati novi katalizatori kojeg je Toyota izmislila zajedno s proizvođačem dijelova za automobile Denso. Novi katalitički konvertor je čak 20 posto manji od dosadašnjih, a postiže iste rezultate, objavila je Toyota. Nakon navedenog Lexusa, katalizator nove generacije polako će se početi ugrađivati i u ostale modele tog branda i Toyote. Osim utjecaja na čistoću ispušnih plinova automobila, ovaj će izum imati utjecaja i na tržišta metala.

Naime, čak se trećina svjetske zalihe platine potroši na proizvodnju vozila, a proizvođači automobila su i najveći kupci paladija, tako da su kupci ovime dobili signal kako je vrijeme za prodaju jer će cijene padati, navodi BussinesInsider. Novina također navodi kako je Toyota, upitana hoće li prodavati ovaj katalizator i drugim proizvođačima automobila, istaknula ‘kako je to diskrecijsko pravo tvrtke Denso.’ Inače, Denso je četvrti najveći proizvođač dijelova za automobile na svijetu, a iako je Toyota vlasnik 25 postotnog udjela u Densu, tek nešto više od 40 posto prihoda kompanije dolazi od prodaj dijelova Toyoti.